Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott, a 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított projekt.
-->

Balánbánya

BALÁNBÁNYAI SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTŐ UDVAR

Topográfiai adatok
A balánbányai szelektív hulladékgyűjtő a helyi GOSLOC területén található a Virág utca 14. szám alatt. Földrajzi koordináták: N 46°30’, E 25°44’’. A szelektív hulladékgyűjtő számára elkülönített terület 834 m². A létesítményt észak és nyugat felől patak, délen már meglévő épületek, keletről az út és már meglévő épületek határolják.

Jól halad a balánbányai potenciális szennyező góc felszámolása

Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere elnevezésű projekt kiemelt célkitűzése, a potenciálisan szennyező nem eu-konform hulladéktárolók teljes felszámolása. Ez történik Balánbányán is, ahonnan mára már 25 ezer köbméter hulladékot szállítottak el a csíkszeredai hulladéktárolóba. Az évtizedek során felhalmozódott háztartási hulladékot hét darab zárt 35 tonnás teherautó szállítja, naponta négyszeri alkalommal.

A balánbányai góc felszámolásával megszűnik az  Olt forrásvidékének veszélyeztetése is.

A megnövekedett teherforgalomért a település lakosságától ezúttal is elnézést kérnek az érintettek.

DSCF2566

A megyei integrált hulladékgazdálkodás célja minden lakos számára fontos:

  • korszerű és fenntartható hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése, megszervezése és működtetése, hogy ne kerüljön sokba a hulladék elszállítása
  • az Európai Unió előírásainak nem megfelelő városi hulladéklerakók felszámolása és/vagy bezárása
  • Hargita megye környezeti értékeinek védelme, és a lakosság élet-minőségének javítása.