Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott, a 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított projekt.
-->

Borszék

Munkálatok

Hatástalanították a borszéki ökológiai bombát

Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere projekt is mutatja vezetőink megyénk iránti felelősségét. Elsődleges céljuk a hulladéktárolás felelős, eu-konform biztosítása és a különböző veszélyes tárolók felszámolása, az ökológiai bombák megszüntetése. Az integrált hulladékgyűjtő rendszer és a szelektív hulladékgyűjtő udvarok mind ahhoz járulnak hozzá, hogy a lakosság kevesebbet kelljen fizessen a hulladék elszállításáért és több pénz maradjon az emberek zsebében.

Borszéken 2015 májusban kezdődött el a nem eu-konform háztartási hulladéklerakó bezárása, a munkálatok most az utolsó fázishoz értek. A „hulladékhegyet” bekerítették és csapadékelvezető sáncrendszerrel zárták körbe. Elvégezték a talajvíz minőségét figyelő fúrásokat is, a gyepesítés a következő napokra van tervezve. A munkálat rendkívül fontos volt a Borszék környéki édesvíz és ásványvíz források minőségének védelme szempontjából is.

Mostantól bizton állíthatjuk, hogy nem termelődik tovább az altalajvizeket szennyező csurgalék.

A 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított, Hargita megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere című projekt áfa nélküli értéke mintegy 164 millió lej. Ennek 70,5 százalékát uniós forrásokból, 14,2 százalékát kormányalapokból, 15,3 százalékát pedig a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozzák.

DSCF5091DSCF5079DSCF5074DSCF5072