Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott, a 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított projekt.
-->

Hétvégi események

Ökohétvége Csíkszeredában

Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere elnevezésű projekt keretében kétnapos programot szervez, Ökohétvége elnevezéssel. A rendezvényre augusztus 1-2-án kerül sor a csíkszeredai Városnapok keretében a Petőfi utcai Origo színpadon és környékén. Játszósarok, biciklibérlési lehetőség, gyerekfoglalkozások, bábszínház, koncertek és tombolasorsolás színesíti a programsorozatot, melyre kicsitől nagyig mindenkit szeretettel várunk. Alábbiakban található a rendezvény részletes programja, valamint a tombolához szükséges szelvény.

Az Ökohétvége részletes programja

Tombolaszelvény

Ökohétvége az ésszerű hulladékgazdálkodásról

A szelektív hulladékgyűjtés fogalmával, illetve annak folyamatával is ismerkedhettek azok, akik ellátogattak a Hargita Megye Tanácsa által Csíkszeredában szervezett Ökohétvégére. A megyeszékhelyi városnapok keretében, az elmúlt hétvégén lezajlott kétnapos rendezvényen változatos programok várták kicsiket és nagyokat egyaránt, emellett egyedi jellegű kézműves vásárral is készültek a szervezők.
Mi is felelősek vagyunk a környezetünkért – talán ez az egyik legfontosabb üzenete annak a kétnapos, szombat-vasárnap megtartott rendezvénynek, melynek révén az ésszerű hulladékgazdálkodás fontosságát hirdette Hargita Megye Tanácsa. A Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere elnevezésű projekt keretében megszervezett Ökohétvége során a Majláth Gusztáv Károly téren felállított sátorhoz várták az érdeklődőket a szervezők. A helyszínen gyerekek és felnőttek egyaránt hasznos elfoglaltságot találhattak maguknak a programsorozat révén. Hiszen míg előbbiek újrahasznosított játékokat próbálhattak ki, és készíthettek is ilyeneket, addig a nagyobbak tudomást szerezhettek arról is, hogyan alkalmazható az újrahasznosítható hulladék az iparművészetben. Sőt, erről a gyakorlatban is meggyőződhettek, hiszen egyedi jelenségként újrahasznosított anyagokból készült termékek vásárát is megtekinthették. Ám nem merült ki ennyiben a kétnapos foglalkozássorozat kínálata: volt lehetőség biciklibérlésre, gyerekeknek néptánc oktatásra, a szelektív hulladékgazdálkodásról szóló részletes tájékoztató anyagok átvételére. Az esti órákban pedig különböző zenei-együttesek biztosították a jó hangulatot a közeli színpadon.
„Amit csak lehet, visszaadjuk a természetnek”

Kétségkívül, az Ökohétvége egyik attrakciója az újrahasznosított anyagokból készült termékek vására volt. A kínálat igen széleskörűnek bizonyult, az újrahasznosított textíliákból készített táskáktól a legérdekesebb anyagokból készült nyakékig, a legkülönbözőbb termékeket vehették szemügyre az érdeklődők. „Régóta foglalkozunk feleségemmel az újrahasznosítás témájával” – osztotta meg érdeklődésünkre a különleges portékát kínáló Antal Csaba, aki feleségével, Jakab Orsolyával együtt érkezett a vásárra. Mint fogalmazott, számukra valahogy magától értetődő, hogy pazarolni nem szabad. „Így magától értetődik, hogy foglalkozunk az újrahasznosítás kérdésével is. Már a saját otthonunkban szelektíven gyűjtjük a szemetet, ami pedig komposztálható, azt lehetőleg visszaadjuk a természetnek” – fogalmazott Antal. Bevallása szerint ő maga hulladék fával kezdett először dolgozni:
hasított fából készített képkeretet, különböző ágakból gyertyatartót. Mostanra már ócskavasból is egyedi tárgyakat tud készíteni. „Ami elromlik azt megjavítjuk, amit nem lehet megjavítani, valami újat készítünk belőle. Így örököltük ezt a szüleinktől” – ez már Jakab Orsolyától hangzott el a beszélgetés során. A házaspár kiemelte, csak olyan termékeket készítenek, amelyeket maguk is fel tudnak használni. „Sajnos az emberekben még mindig nagyon erős a tagadás, a hárítás. Inkább más legyen a hibás, inkább nem foglalkoznak azzal, hogy ők is felelősek a környezetért. Ennek a felismerése, és annak vállalása, hogy jóvátesszük hibáinkat, az igazán nehéz feladat” – értékelte a fiatal házaspár.
Az eseménysorozat záróakkordjaként vasárnap este tombolahúzásra került sor, melyen értékes díjakat sorsoltak ki: egy 600 lejes kerékpár-vásárlási ajándékutalványt (a nyertes Szántó József – Kézdivásárhely), egy 300 lejes kerékpár-vásárlási ajándékutalványt (a nyertes Melcu Sebastian – Csíkszereda), illetve egy palackprést (a nyertes Lőrinczy Zalán – Csíkszereda).

Népszerű ökohétvége a Bagossy Brothers Company zenekarral

bagossy koncertA szelektív hulladékgyűjtés fogalmával, illetve annak folyamatával is ismerkedhettek azok, akik ellátogattak a Hargita Megye Tanácsa által Csíkszeredában május 6-7-én szervezett Ökohétvégére. A megyeháza oszlopcsarnokánál és épületében változatos programok vártak kicsiket és nagyokat egyaránt, emellett egyedi jellegű kézműves vásárral is készültek a szervezők.

Az ésszerű hulladékgazdálkodás fontosságát hirdette Hargita Megye Tanácsa az Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere elnevezésű projekt keretében megszervezett kétnapos programsorozat révén. A helyszínen gyerekek és felnőttek egyaránt hasznos elfoglaltságot találhattak maguknak. Előbbiek újrahasznosított játékokat próbálhattak ki, és készíthettek is ilyeneket, a nagyobbak pedig tudomást szerezhettek arról is, hogyan alkalmazható az újrahasznosítható hulladék az iparművészetben. Sőt, erről a gyakorlatban is meggyőződhettek, hiszen a projekt keretében második alkalommal került sor újrahasznosított anyagokból készült termékek vásárára. Ám nem merült ki ennyiben a kétnapos foglalkozássorozat kínálata: volt lehetőség biciklibérlésre, gyerekeknek néptánc oktatásra, a szelektív hulladékgazdálkodásról szóló részletes tájékoztató anyagok átvételére. Az esti órákban pedig különböző zenei-együttesek biztosították a jó hangulatot a közeli színpadon. A legsikeresebbnek a péntek esti Bagossy Borthers Company koncertje bizonyult.

Az eseménysorozat részeként értékes tombolanyereményeket is kisorsoltak: 300 lejes kerékpár-vásárlási utalványt nyert a csíkszeredai Máthé Lóránd, 200 lejest a szintén csíkszeredai Tankó Zoltán, míg 150 lejes utalványt vihetett haza az ugyancsak csíkszeredai Nagy Attila.