Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott, a 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított projekt.
-->

Iskolalátogatások

Bagossy Norbi mondja el, hogyan (ne) szemeteljünk

 Hargita megye példát mutat a régi szeméttelepek bezárásával, egy integrált hulladékgazdálkodási rendszer kialakításával. A Hargita megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere nevet viselő nagyszabású projekt – mint köztudott – a „Felelős közösség. Élhető jövő” szlogen alatt zajlik, és nem csak konkrét munkálatokat foglal magába, hanem különböző tudatosító, a lakosságot tájékoztató és a környezettudatos hulladékgazdálkodással kapcsolatosan kicsiket és nagyokat egyaránt felvilágosító rendezvényeket is.

Február 17-én például iskolalátogatási sorozat kezdődik: a megye 28 iskolájába (20 általános iskola, 8 líceum) látogat el a projekt egy csapata, közel sem mellékesen, Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company zenekar énekes-gitárosa társaságában. A diákokkal röviden ismertetik a projektet, majd a szelektív hulladékgazdálkodás fontosságáról beszélnek. S ha már Norbi ott lesz, a gitár is előkerül, énekel a tanulóknak, akik a rendezvény végén fotózkodhatnak is a sztárral – a képek felkerülnek az élhető jövő Facebookra, valamint a weboldalra.

Ésszerű hulladékgazdálkodásra nevelik a diákokat

Huszonnyolc Hargita megyei általános és középiskola részvételével vette kezdetét az a tájékoztató előadássorozat, melynek célja olyan fogalmak tudatosítása a diákok körében, mint környezetvédelem, korlátozott környezeti erőforrások, szelektív hulladékgazdálkodás és komposztálás. A Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere című óriásprojekt keretében szervezett rendezvénysorozatot a csíkszeredai József Attila Általános Iskolában szerdán megtartott sajtótájékoztató keretében mutatták be.

 „Napjainkban igen fontos szerepet tölt be a szelektív hulladékgyűjtés és a fogyasztói szokás nevelése” – fogalmazott az esemény nyitányaként Lőrincz Juli, a házigazda tanintézmény igazgatója. Az iskola dísztermét zsúfolásig megtöltő diákok előtt kifejtette, a programsorozat célja, hogy a tanulók ismerjék meg a hulladék fogalmát, annak fajtáit, tájékozódjanak a szelektív hulladékgazdálkodás lehetőségeiről. „A hulladék létrehozása nem feltétlenül rossz dolog. Az a rossz, ha nem kezdünk vele valamit, ha nem találunk ki neki új funkciókat” – fejtette ki az igazgató.

Borboly Csaba, Hargita Megye Önkormányzatának elnöke úgy fogalmazott a diákoknak, amilyen világot elképzelnek maguknak, olyant fognak megélni. „Emlékeztessétek szüleiteket arra, ők segíthetnek nektek abban, hogy meseországban éljetek, legyen szó szelektív gyűjtésről, vagy ésszerű hulladékgazdálkodásról. Vizsgázni ti fogtok ebből, amikor felnőttök, és rájöttök arra, hogy jó itt élni Csíkszeredában, jó itt élni a megyében” – nyomatékosított a tanácselnök.

„Az a feladatotok, hogy visszaadjátok a természetnek, ami a természeté, és amit nem lehet, abból különféle dolgokat készítsetek újrahasznosításra” – ez már Barti Tihamér részéről hangzott el a sajtótájékoztatón. A megyei tanács alelnöke nagyvonalakban bemutatta a diákoknak projektet, a megvalósított beruházásokat. „Mindenki felelős azért, amit tesz. A hulladékgazdálkodási projekt által mi próbáljuk helyrehozni az eddigi problémákat. Reméljük, a jövőben ti még ennél is jobb megoldásokat fogtok találni a szelektív hulladékgazdálkodásban. Dolgozzatok, cselekedjetek úgy, hogy minél kevesebb hulladék termelődjön, és minél ésszerűbben tudjuk azt felhasználni” – nyomatékosított az alelnök.

Görbe Péter megyei főtanfelügyelő örömét fejezte ki, hogy a hulladékgazdálkodási projekt keretében a nevelésre és a tájékoztatásra is hangsúlyt fektet a megyei tanács.  „Régebb egyszerűbb volt a hulladék, nem volt ennyi műanyag. Tudatosan kell foglalkoznunk azzal, hogy mentesítsük ezektől környezetünket. Reméljük, ennek a projektnek a hatására felelős felnőttekként kezelitek majd a hulladék kérdését, megfelelő módon viszonyulva ahhoz” – jelentette ki a főtanfelügyelő.

„Iskolánkban nagy hagyománynak örvend a környezetvédelmi tevékenység, több évben is megkaptuk a legszelektívebb iskola címet” – jelezte Ferencz S. Alpár. A József Attila Általános Iskola aligazgatója történelmi példákkal érzékeltette a diákoknak, mennyire fontos az ésszerű hulladékgazdálkodás. „Nektek van lehetőségetek arra, hogy olyan dolgokat tegyetek, amelyek pozitívan befolyásolják majd életeteket. Elsősorban a ti generációtokon múlik, milyen lesz a Föld a jövőben. Nagy a felelősségetek ebben a tekintetben, hiszen olyan környezetben fogtok élni, ahogyan ma cselekedtek” – említette az aligazgató.
A sajtótájékoztató záróakkordjaként Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company zenekar gitáros-énekese tartott bemutatót a szelektív hulladékgazdálkodás fontosságáról, majd egy dallal is megörvendeztette a hallgatóságot.

 Előadások és vetélkedő

 A tevékenységben résztvevő 8 középiskola és 20 általános iskola listája Hargita Megye Tanácsa Projekt Kivitelező Irodájával, Hargita Megye Tanácsa Oktatási Szakbizottságával illetve Hargita Megye Tanfelügyelőségével közösen volt összeállítva, figyelembe véve a hulladékgazdálkodási projektben résztvevő településeket. Az előadásokat minden egyes esetben egy, a diákok körében népszerűségnek örvendő neves személyiség fogja tartani. A bemutatókon jelen lesz a megyei önkormányzat egy képviselője is, aki projekttel, illetve annak gyakorlatba ültetésével kapcsolatos kérdésekre hivatott válaszolni. A tevékenységekre meghívott neves személyiség Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company együttes énekese lesz. Az említett formáció igencsak népszerű lett az elmúlt időben a fiatalok körében.

 Az előadássorozat részeként egy vetélkedőbe is bekapcsolódhatnak a diákok. Első fázisban a diákoknak minél több műanyag palackot kell gyűjteni. Ezt követően az általános és középiskolák közül kiválasztják azt az egy-egy intézményt, amelynek diákjai a legtöbb palackot gyűjtötték össze.

A verseny második fordulójában a nyertes két iskola osztályai hangszer témájú maketteket készítenek a szelektíven gyűjtött hulladékok felhasználásával.

Ezeket a maketteket a csíkszeredai megyeháza halljában állítják ki, az alkotások közül egy szakmai zsűri kiválasztja a legötletesebb művet (egyet az általános iskolák és egyet a középiskolák osztályaiból). A két győztes osztály nyereménye egy látogatás a Gyergyóremetén zajló munkálatok helyszínére.

 Az “Élhető Jövő” tanóra programja a következő periódusban:
Március 14, hétfő- Szentegyháza, Mártonffi János Ált. Iskola, 14 órától
Március 16, szerda- Gyergyócsomafalva, Köllő Miklós Ált. Iskola, 14 órától, díszterem
Március 17, csütörtök- Kászonaltíz, Dr. Lukács Mihály Ált. Iskola, 13 órától, kultúrotthon
Március 21, hétfő- Gyergyószárhegy, Bethlen Gábor Ált. Iskola, 14 órától
Március 22, kedd- Gyergyóditró, Siklódi Lőrincz Ált. Iskola, 13 órától, kultúrotthon
Március 23, szerda- Csíkszentsimon, Endes József Ált. Iskola, 14 órától
Március 24, csütörtök- Szentegyháza, Gábor Áron Líceum, 14 órától
Április 5, kedd – Csíkszereda, Liviu Rebreanu Iskola, 13 órától
Április 6, szerda – Korond, Korondi Szakközépiskola, 13 órától
Április 7, csütörtök – Székelyeresztúr, Orbán Balázs Líceum, 9 órától
Április 8, péntek – Farkaslaka, Tamási Áron Általános Iskola, 12 órától

Vidám hangulatban zajlottak az Élhető Jövő tanórák

Huszonnyolc tanintézmény diákjai vehettek részt az elmúlt három hónapban az „Élhető Jövő” tanórákon, melyeken környezetvédelemmel és szelektív hulladékgazdálkodással kapcsolatos előadásokat hallgathattak a diákok, köreikben népszerűségnek örvendő neves személyiség, Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company frontembere, illetve a megyei önkormányzat képviselőinek előadásában. A vidám hangulatban megtartott foglalkozások a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási projekt (IHR) keretében zajlottak.

A résztvevő intézmények listája Hargita Megye Tanácsa Beruházási Osztályával, Hargita Megye Tanácsa Oktatási Szakbizottságával illetve Hargita Megye Tanfelügyelőségével közösen volt összeállítva, figyelembe véve a hulladékgazdálkodási projektben közvetlenül érintett településeket.

Az előadók környezettudatossággal kapcsolatos témákat ismertettek a hallgatósággal, ezzel együtt az IHR projekt főbb szempontjait is bemutatták. A minden alkalommal teltházas előadások során bebizonyosodott, a gyerekeket érdekli a tematika, többen is aktívan bekapcsolódtak a foglalkozásokba. A szervezők a vidám hangulatról is gondoskodtak, hiszen rövid zenés előadás és autogram-osztogatás zárta a tanórákat.

Az előadássorozat részeként egy vetélkedőn is részt vettek a diákok. Első fordulóban az iskolák tanulóinak, a látogatást követő egy héten keresztül, minél több műanyag palackot kellett gyűjteni. Az első szakasz győzteseit körülbelül egy hét múlva hirdetik ki a szervezők. Az általános és középiskolák közül kiválasztják azt az egy-egy intézményt, amelynek diákjai a legtöbb palackot gyűjtötték össze. Ezt követően zajlik majd a verseny második fordulója, melynek keretében a nyertes két tanintézmény osztályai hangszer témájú maketteket készítenek a szelektíven gyűjtött hulladékok felhasználásával. Ezeket a maketteket a csíkszeredai megyeháza halljában állítják ki, az alkotások közül egy szakmai zsűri választja ki a legötletesebb művet (egyet az általános iskolák és egyet  a középiskolák osztályaiból) sajtótájékoztató keretében. A két győztes osztály nyereménye egy kirándulás a Gyergyóremetén zajló munkálatok helyszínére.

A 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított, Hargita megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere című projekt áfa nélküli leszerződött értéke 142 millió lej. Ennek 70,5 százalékát uniós forrásokból, 14,2 százalékát kormányalapokból, 15,3 százalékát pedig a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozzák.