Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott, a 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított projekt.
-->

Korond

KORONDI SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTŐ UDVARRÓL ÉS A HULLADÉK ÁTRAKÓ ÁLLOMÁSRÓL

 

Elhelyezkedés

A korondi gyűjtőudvar- és átrakóállomás megépítését a helység észak-nyugati részére a Sórét utcában, a volt marhapiac területére, a Korond-patak meredek partjára tervezték. A létesítményt északról és keletről a Korond-patak, nyugatról magánterületek, délről a bekötőút határolja. A 87/2011-es helyi tanácsi határozattal rendelkezésre bocsájtott terület nagysága 7884 m².

Megjegyzés: Az önkéntes szelektív hulladékgyűjtő udvar elkészítése Korondon kötelező, fizikai mutatója (indicator fizic) a projektnek. Ide a korondi lakosság által odaszállított, nem biodegradábilis hulladékról van szó, ami nem kerül le a betonozott felületre, hanem bele kell rakni az erre a célra odaszállított nagy űrtartalmú fém, fedett konténerbe. Az odaszállított hulladék milyenségét és mennyiségét a működtető cég alkalmazottja a helyszínen ellenőrzi. A nem odavaló hulladékot, – a biodegradábilisakat például – nem engedi ott lerakni. Tehát a gyűjtőudvarnak sem bűzleni, sem rágcsálót etetni nincs amiből.

Általános tervezési adatok

A Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer keretében a megyét három begyűjtési és szállítási zónára osztották: északira, nyugatira és délire. Mindegyik zónát több, az integrált hulladékgazdálkodási rendszer egészéhez tartozó létesítmény szolgálja ki.

A nyugati zóna. Udvarhelyszék összlakossága 67.835 fő, őket a következő létesítmények és cég szolgál ki:

– korondi átrakóállomás melynek felszereltsége a következő: egy 17 ezer tonna éves kapacitású prés, 4 db. 16 m3-es zárt fémkonténer, 4 db. MAN kamion a konténerek elszállítására, 1 db. Homlokrakodó, adminisztrációs eurokonténer, 1 db. digitális hídmérleg, teljes víz, csatorna és villany infrastruktúra, távfigyelő rendszer stb.

– korondi önkéntes szelektív hulladékgyűjtő udvar, melynek lebetonozott és bekerített felületére 10 db. különböző úrtartalmú (5-24 m3) fémkonténert, 1 db.veszélyes hulladékok tárolására alkalmas zárt konténert, víz-, szennyvíz- villany infrastruktúrát, a felügyelő számára egy teljesen felszerelt eurokonténert stb. helyeznek el,

– székelykeresztúri önkéntes szelektív hulladékgyűjtő udvar, melynek lebetonozott és bekerített felületére 10 db. különböző úrtartalmú (5-24 m3) fémkonténert, 1 db.veszélyes hulladékok tárolására alkalmas zárt konténert, víz-, szennyvíz- villany infrastruktúrát, a felügyelő számára egy teljesen felszerelt eurokonténert stb. helyeznek el,

– egy kistérségi szolgáltató cég, amelynek hulladékgyűjtő gépjárműveket, a nagy űrtartalmú konténerek mozgatására alkalmas célgépeket, szelektív hulladékgyűjtő harangokat stb. bocsájt a rendszer a rendelkezésére,

ZOLD

A létesítmény megközelítése

A létesítménnyel párhuzamosan fut egy kövezett utca, erről nyílik majd a kivezető út a Sórét utcára. Ezek az utcák a kivitelezés során teljesen felújulnak.

A létesítmény kapacitása

A hulladékgyűjtő udvar és -átrakó állomás tervezése során a következő fő paramétereket alkalmazták:

Az átrakó állomás éves kapacitása: 17 ezer tonna

Működési napok száma évente: 254

Napi váltások száma: 1

Váltás időtartama: 8 óra

A tervezett munkálatok

A Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási projekt nyugati zónájának központja Korond.
Ebben a központban épül meg a projekt második átrakó (tömörítő) állomása valamint egy önkéntes szelektív hulladékgyűjtő udvar, ahova a lakosság díjmentesen lerakhatja a háztartásában összegyűlt újrahasznosítható hulladékokat (használt gumiabroncsok, textil, elektronikai, illetve veszélyes hulladékok, elhasználódott bútorok stb.), ezzel csökkentve „a kapuk elé kipakolt”, díjszabás ellenében elszállítandó hulladék mennyiségét. Kevesebb elszállítandó hulladék mennyiség, alacsonyabb hulladékszállítási költség.

A beruházás összértéke 10 950 000 lej.

A tervezett beruházás helyszín rajza a következő:

Korondi atrako allomas abra1

Ennek a létesítménynek az a szerepe, hogy Udvarhelyszékről naponta összegyűjtött háztartási hulladékot – a szállítási költségek csökkentése érdekében – összepréselje zárt konténerekbe (16m3), amelyeket szintén naponta átszállítanak a gyergyóremetei végleges eu-konform lerakócellába. Az állomásnak 4 db 16 tonnás kamion áll rendelkezésére a konténerek átszállításához.

Az állomás napi 67 tonna hulladék tömörítésére képes. A mért adatok szerint jelenleg a nyugati zónában 13.5 tonna hulladék képződik, ami azt eredményezi, hogy naponta 1 vagy 2 kamion szükséges az elszállításhoz. Mindezekből következik, hogy a Korondi tömörítő állomáson a tervezett működési feltételek mellett egy napnál tovább nem állhat az összegyűjtött háztartási hulladék.

A berendezés műszaki felszereltsége és a beszerelt gépek minősége az eu-normáknak megfelelő lesz, ami garanciát jelent arra, hogy mérsékeltek lesznek az állomás lakosságra gyakorolt – esetleges- zavaró hatásai.

A tömörítő állomás megépítése elkezdődött. Az alapozás előtti területfeltöltési munkák befejeződtek.

Korond foto 1.2 Korond foto 1.4

 

Az önkéntes szelektív hulladékgyűjtő udvar építése, az infrastruktúra (villany, víz, csatorna) lefektetése, a terület lebetonozása befejeződött.

Az önkéntes szelektív hulladékgyűjtő udvar tervezett helyszín rajza a következő:

Korondi szel.hulladekudvar abra2

Korond foto 2.1 Korond foto 2.3

Megjegyzés: 2015. augusztus 20.-án, a munkálatok kivitelezését az érintett lakosság panasz-beadványa valamint az Építkezési engedély felfüggesztését, és a munkálatok leállítását kérő törvényszéki indítvány leállította. A Bákói Fellebbezési Bíróság 2017. február 24.-i végső döntésének értelmében az Építkezési engedély újra érvényes és Hargita Megye Tanácsa megnyerte a pert.