Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott, a 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított projekt.
-->

Maroshévíz

Munkálatok

Az első és a város szempontjából nagyon fontos munkálat az évtizedek során felhalmozódott háztartási hulladékot tartalmazó nem eu-konform régi lerakó bezárása. Azért fontos ez a művelet, mert a maroshévízi hulladéklerakó földrajzi magaslaton van elhelyezve, ahonnan a csurgalék egyértelműen a patakok és az altalajvizek irányába vette útját, folyamatos szennyezési forrást jelentve ezekre nézve.

A 1.4 hektáron elterülő hulladékot 0,7-0,8 hektár felületre tömörítik össze. A kb. 75.000 m3 háztartási hulladékot tartalmazó halom kb. 6 m magasságú lesz.

A hulladék összerakása és tömörítése következik.

A munkálatok előhaladását késlelteti a romaközösség tagjainak fokozott érdeklődése a hulladékáthalmozási munkálatok iránt, sőt július hónap folyamán – a balesetek elkerülése érdekében – a kivitelezőnek több mint 10 napig fel kellett függesztenie a munkálat végzését.

Hargita Megye Tanácsának közbenjárására Maroshévíz polgármestere segített megoldani ezt a kérdést, a Közösségi Rendőrség és egy – a polgármesteri hivatallal szerződéses viszonyban álló – őrzővédő cég szakemberei rendelkezésre állnak és hívásra a helyszínen helyreállítják a munkavégzés feltételeit.

A második beruházás a – sajnos a várostól kicsit távol eső – lakossági önkéntes szelektívhulladékgyűjtő udvar megépítése lesz. Ez a létesítmény azért fontos, mert a város lakossága ide rakhatja le díjmentesen a háztartásában összegyűlt újrahasznosítható hulladékokat (használt gumiabroncsok, textil, elektronikai hulladékok, veszélyes hulladékok, elhasználódott bútorok stb.), ezzel csökkentve „a kapuk elé kipakolt” díjszabás ellenében elszállítandó hulladék mennyiségét, így több pénz maradhat az állampolgárok zsebében.

A munkálatok elkezdődtek, az udvar felületét lebetonozták és a kiszolgáló konténerek a helyükre kerültek. A hulladékgyűjtő konténereket a közeljövőben fogják a helyszínre szállítani.

Marosheviz foto 6.3 Marosheviz foto 6.1

Megj. Sajnos a gyűjtőudvar megközelítéséhez vezető út áthalad a város roma telepén, ami megnehezíti a lakosság hozzáférését az európai normák szerint felszerelt gyűjtőudvarhoz. Természetesen az udvar ezen elhelyezése a hatékony működését is befolyásolhatja.