Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, realizat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 și
din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
-->

Curs de formare pentru profesori

Stilul de viață eco-friendly”, tabără pentru profesori

În cadrul proiectului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Harghita (SMID), în perioada 3-8 noiembrie 2015 a avut loc academia ecologică de formare profesională pentru educatoare și învățători la Centrul de Formare Jakab Antal din Șumuleu Ciuc. Scopul acestui seminar a fost promovarea cunoștințelor de protecția mediului, colectare selectivă a deșeurilor și elaborarea amănunțită a metodologiei predării în grădinițe și în școli elementare a disciplinei legate de științele naturii și de protecția mediului.

În perioada 3-6 martie și 31 martie-3 aprilie 2016 vor urma seminarii pe această temă la care vor participa în total 120 de profesori.

Proiectul se concentrează atât pe eliminarea actualelor probleme de management al deșeurilor – închiderea vechilor depozite neconforme și elaborarea unui sistem de management al deșeurilor moderne, în concordanță cu legislația internă și internațională – cât și pe promovarea unui rol educativ al locuitorilor din zonă în legătură cu această problemă prin transmiterea principalelor elemente ale sustenabilității colectării selective a deșeurilor și popularizarea pe o scară cât mai largă a demersurilor. Este firesc ca acest proces de învățare trebuie să înceapă de la o vârstă cât mai fragedă și să fie accentuat în școală, unde rolul esențial le aparține învățătorilor și profesorilor.

Pe parcursul celor două seminarii cadrele didactice vor învăța nu numai noțiunile și cunoștințele de bază ale colectării selective a deșeurilor, ci și metoda predării cât mai ușoare și eficiente ale acestor cunoștințe.

Academia ecologică pentru profesori

4Dezvoltarea metodologiilor de predare a cunoștințelor despre mediu și gestionarea deșeurilor au fost temele principale ale programului care s-au desfășurat între 4-6 martie la Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János” din Miercurea Ciuc. Academia pentru profesori este organizată de Consiliul Județean Harghita, în colaborare cu Insectoratul Școlar Județean Harghita și Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România.

Scopul acestei academii pentru profesori a fost de a furniza cunoștințe legate de protecția mediului, economia de resurse, sortare, colectare selectivă, reciclare, compostare pentru a putea realiza în instituțiile de învățământ diferite activități cu elevii în legătură cu protecția mediului și managementului deșeurilor. Profesorii au primit pe lângă informațiile necesare și  tipuri de proiecte trimestriale și anuale, tipuri de activități și metodologia de desfășurare pentru programa școlară. De asemenea, profesorii au primit informați legate de proiectul de management integrat al deșeurilor, obiectivele care se realizează în cadrul SMID, au efectuat vizite de lucru pe „circuitul deșeurilor” și au primit materiale informative.

La activitățile din cadrul academiei au participat profesori din întregul județ.  În cadrul celor trei zile de training s-au discutat despre plantele medicinale, schimbările climatice și pădurile, managmentul deșeurilor, educația și conștientizarea protecției mediului, descoperirea valorilor naturale din împrejurimile locuințelor, împreună cu copii. Activitățile au fost conduse de 6 traineri. A doua etapă a acestei academii se va desfășura în primul week-end al lunii aprilie (1-3 aprilie).

1

Înscrierea la curs se face online pe site-ul Casei Corpului Didactic „Apáczai Csere János”: http://ccd.eduhr.ro/program_men/program_1445980235_signup.html.

Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Harghita este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională și este realizat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, având o valoare aproximativă de 164 milioane lei. Din această sumă 70,5% este finanțare din fonduri europene, 14,2% din fonduri guvernamentale, iar 15,3% din bugetul propriu al Consiliului Județean Harghita.

 

 

S-a terminat a doua academie ecologică pentru profesori

Megnyito_deschidereDezvoltarea metodologiilor de predare a cunoștințelor despre mediu și gestionarea deșeurilor au fost temele principale ale programului care s-a desfășurat între 1-3 aprilie la Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János” din Miercurea Ciuc. Academia pentru profesori este al doilea eveniment de acest gen în decurs de o luna, și este organizată de Consiliul Județean Harghita, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita și Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România.

Scopul acestei academii pentru profesori a fost de a furniza cunoștințe legate de protecția mediului, economia de resurse, sortare, colectare selectivă, reciclare, compostare pentru a putea realiza în instituțiile de învățământ diferite activități cu elevii în legătură cu protecția mediului și managementului deșeurilor. Importanța acestor aspecte a fost menționată vineri și de către Burus Siklódi Botond, președintele instituției gazdă, cu ocazia festivității de deschidere a academiei.

Tot în cadrul acestei festivități au vorbit despre importanța și impactul pozitiv al proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Harghita (SMID) Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, respectiv Barti Tihamér, vicepreședintele consiliului județean.

Kiscsoportos foglalkozas_activitati in grupe miciÎn cadrul celor trei zile de cursuri profesorii au primit pe lângă informațiile necesare și  tipuri de proiecte trimestriale și anuale, tipuri de activități și metodologia de desfășurare pentru programa școlară. De asemenea, profesorii au primit informații legate de proiectul de management integrat al deșeurilor, obiectivele care se realizează în cadrul SMID.

În cadrul celor trei zile de training s-a discutat despre plantele medicinale, schimbările climatice, managementul deșeurilor, educația și conștientizarea protecției mediului, descoperirea valorilor naturale din împrejurimile locuințelor, împreună cu copii. Activitățile au fost conduse de 6 traineri.

Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Harghita este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională și este realizat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, având o valoare aproximativă de 164 milioane lei. Din această sumă 70,5% este finanțare din fonduri europene, 14,2% din fonduri guvernamentale, iar 15,3% din bugetul propriu al Consiliului Județean Harghita.