Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, realizat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 și
din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
-->

Tabără de vară pentru elevi

tabor-5În perioada 13-19 iulie va avea loc la Izvorul Mureșului o tabără pentru 100 de elevi din clasele V-VIII, alese din școlile participante cu ajutorul directorilor și a Inspectoratului Școlar Județean.

Pe parcursul acestei tabere participanții vor avea ocazia să asculte mici cursuri despre protecția mediului, despre colectarea selectivă a deșeurilor și despre multe alte teme interesante, vor avea loc excursii, mici workshop-uri, activități în aer liber etc.

Copii învață despre protejarea mediului înconjurător

Cântece și dansuri populare – astfel a început ziua pentru copii care participă începând de astăzi și până duminică 19 iulie, la tabăra care se desfășoară la Izvorul Mureșului în cadrul Complexului Național Sportiv, precum și în Hotel Bradul Argintiu. Prin evenimentul organizat în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în Judeţul Harghita” Consiliul Județean Harghita promovează tematica gestionării deșeurilor în rândul copiilor din clasele  V-VIII din diferite localități ale județului.

„Această tabără are menirea de a vă familiariza cu managmentul deșeurilor menajere” – explica la începutul deschiderii oficiale László Zólya. Managerul proiectului mai sus amintit a povestit micilor ascultători despre însemnata sursă de finanțare din partea Uniunii Europene (UE) pe care  județul Harghita a primit-o. Aproximativ 46 milioane de eurotrebuie  utilizați în așa fel încât să se ajungă la o eficacitate mai mare în cadrul colectării, selectării și depozitării deșeurilor menajere.

Potrivit spuselor lui Zólya, unul dintre scopurile proiectului este închiderea depozitelor de gunoi vechi în așa fel încât să nu mai constituie un pericol pentru mediul înconjurător. „Tipul de colectare folosit până acum trebuie modernizat și eficientizat. Trebuie să învățăm să scoatem din gunoiul menajer acele tipuri de deșeuri, care sunt refolosibile” – sublinia managerul de proiect, îndemnând pe participanții la tabără să învețe cât mai mult și să fie cât mai activi în cadrul programelor de zi cu zi„Trebuie să știți cum să fiți parte activă în viitor în acest nou sistem, să știți cum să procedați corect. Sper să rămâneți cu câteva idei de folos pentru viitor” – încheia László Zólya.

În continuare, Mónika Pakot – îndrumătorul taberei a prezentat celor prezenți activitățile care se vor desfășura pe parcursul celor șapte zile. Se va discuta, printre altele, despre rolul pădurii în ziua de astăzi, se va vorbi despre tema biodiversității și se vor  vizitacâteva pășuni din apropiere. Cei mici vor afla informații atât despre energia alternativă, cât și despre rolul compostării.

La deschiderea oficială, din partea Consiliului Județean Harghita a participat László Zsombori, director general în cadrul direcției generale de investiții, precum și consilierul Jolán Kinda.

La tabăra organizată de Consiliul Județean Harghita participă 90 de elevi, iar organizarea diferitelor activități este asigurată de șase traineri, cinci supervizori și de o echipă de cinci organizatori.

Informații suplimentare despre tabăra care se încheie duminică, 19 iulie, pot fi solicitate de la Mónika Pakot la numărul de telefon 0726-388.757.