Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott, a 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított projekt.
Date:October 29, 2019

Az összes romániai iskolában szelektív (hulladékgyűjtő)kukák lesznek

Románia napi 300 ezer eurós büntetést kockáztat az Európai Uniótól, ha 2020-ig nem javítja a most katasztrofálisnak mondható hulladék-újrahasznosítási arányát. A büntetés veszélye annyira konkrét, hogy október elején a parlament – egyetlen ellenszavazat nélkül – módosította a közintézmények hulladék-újrahasznosításáról szóló 132/2010-es törvényt. A módosítás kimondottan az iskolákról szól, és azt részletezi, hogy az oktatási intézményekben hogyan, miként kell ennek megtörténnie. Fontos változtatás ugyanakkor az is, hogy a helyi önkormányzatok hatáskörébe helyezik át a szelektív hulladékgyűjtési-rendszerek iskolai kiépítését, és az ehhez szükséges eszközök beszerzését. A módosítás szerint minden iskola minden osztályában, sőt, a könyvtárban, orvosi szobában, tornateremben és a tanáriban is szelektív hulladékgyűjtési kukák lesznek elhelyezve.

iskolai kukak


Az új intézkedés elsősorban, de nem kizárólagosan a fiatal generáció nevelését célozza: tudatosítani bennük a szennyezés környezetre és emberek egészségére gyakorolt negatív hatásait. A törvénymódosítás kezdeményezői úgy gondolkodtak, hogy eredmény a témában csak hosszú távon és csak neveléssel érhető el.
A környezetvédelmi szakemberek azt mondják a kezdeményezés jó, ám csak akkor lesz hatása – akárcsak a többi témába vágó rendelkezésnek -, ha szankciókkal is jár, abban az esetben, ha az illetékesek, vagyis esetünkben a helyi önkormányzatok nem tesznek eleget a törvényi előírásoknak.
Ugyanakkor tényként kezelhető, hogy egy ilyen téma népszerűsítésének és meghonosításának tökéletes helye az iskola, hisz ott úgymond a kukák köré akár programokat, előadásokat, vetélkedőket is szervezhetnek. Továbbá az iskolai kezdeményezést a diákok haza is vihetik, meglehet, az a diák, aki az iskolában szelektíven gyűjti a hulladékot, előbb-utóbb otthon is érezni fogja ennek az igényét, és miért ne, kezdeményezni, javasolni fogja családjának, hogy hasonlóképpen járjanak el, mint az iskolában.
A témához tartozik, hogy Románia vállalta, hogy 2020-ig a teljes hulladékmennyiségének a 15%-át szelektíven gyűjti – a legutóbbi, 2017-es Eurostat kimutatások szerint pedig 13,9%-nál tartunk. Fontos kiemelni itt, hogy az összhulladék nagyjából 60%-a Romániában biológiailag lebomló – ennek 45%-át ugyancsak szelektíven kellene gyűjteni már 2020-ban.

Minden vélemény számít!

*