Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott, a 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított projekt.
Date:December 18, 2019

A lakók nélkül nem fog sikerülni!

A Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer nem tud hatékonyan és célravezetően működni, csak ha a lakosság is támogatja: ha szelektíven gyűjtik az újrahasznosítható anyagokat, és kevesebb hulladékot kell majd a végleges lerakóba szállítani – közölte Zólya László, a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Projekt vezetője azon a sajtótájékoztatón, ahol a megyei projekt kapcsán a lakosság témába vágó feladatairól, az újrahasznosítás és a komposztálás fontosságáról, egy környezettudatosabb életvitel elsajátításáról beszéltek.

Szelektív hulladékgyűjtéssel, újrahasznosítással és komposztálással csökkenteni lehet és csökkenteni kell a végleges hulladéklerakóba kerülő hulladék mennyiségét, mindennek pedig a lakosság számára anyagi vonzata is lesz, hisz az új elv szerint mindenki annyit fog fizetni, amennyi hulladékot termel, vagyis ha keveset, akkor annak elszállításáért, kezeléséért is keveset kell fizetni.

Városi környezetben az önkéntes szelektív hulladékgyűjtő udvarokban a lakosság díjmentesen lerakhatja a háztartásában nagyobb mennyiségben keletkezett hulladékot – 11 típusú hulladéktól szabadulhatunk meg ily módon ingyenesen.

Jó tudni: törvény szerint nem a hulladékgazdálkodási vállalat feladata a szelektív hulladékgyűjtés, hanem a lakoké, és eljön az a pillanat, amikor ennek elmulasztása büntetéssel jár.

„Ha a rendszer jól működik, csökkenhet a hulladék elszállítási díja és több pénz marad a lakók zsebében” – mondta Zólya László, majd azt közölte, a megyei tanács a jövőben is támogatja az újrahasznosító ipar megtelepedését a megyében, hogy lehessen helyben feldolgozni a szelektíven gyűjtött anyagokat.

A sajtótájékoztatón Isán Magdolna, a 66 közigazgatási egységet tömörítő SIMD Hargita Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a projektben 20 ezer komposztáló egységet osztottak szét a megyében. A hulladékunk egyharmada komposztálható, ezért fontos ez a mozzanat. Isán Magdolna arról is beszélt, hogy a tudatos vásárlással csökkenthetjük az általunk termelt hulladék mennyiségét.

 

Minden vélemény számít!

*