Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, realizat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013.
Date:December 18, 2019

Fără locuitori nu vom reuși!

Sistemul de management integrat al deșeurilor din județul Harghita  poate funcționa eficient numai dacă este sprijinit de locuitori: dacă toți colectăm selectiv deșeurile și dacă scade cantitatea de deșeuri depuse – a declarat Zólya László, managerul de proiect SMID în cadrul conferinței de presă, care avea ca temă conștientizarea populației cu privire la importanța reciclării, compostării.

Colectarea selectivă a deșeurilor, reciclarea și compostarea pot reduce și vor reduce cantitatea de deșeuri care ajunge la depozitul de deșeuri, iar acest proces va avea un impact financiar și asupra populației, deoarece, sub noul principiu, toată lumea va plăti atât, cât produce, deci dacă producem puțin deșeu, plătim și puțin pentru transport și gestionare.

În mediu urban centrele de colectare prin aport voluntar a deșeurilor reciclabile vor oferi locuitorilor posibilitatea să depună într-un mediu civilizat, în mod voluntar şi gratuit deşeurile generate în gospodăriile proprii adunate în cantităţi mai mari – 11 tipuri de deșeuri pot fi eliminate gratuit.

Bine de știut: prin lege, compania de salubrizare nu trebuie să colecteze selectiv deșeurile, aceasta revine în sarcina locuitorilor, iar va veni momentul în care nerespectarea acestei obligații va fi pedepsită.

„Dacă sistemul va funcționa bine, poate reduce costurile serviciului de salubrizare, și poate lăsa mai mulți bani în buzunarele locuitorilor”, a spus Zólya László, care a declarat că consiliul județean așteaptă și ajută venirea în județ a industriei de procesare a deșeurilor reciclate, pentru ca deșeurile colectate selectiv să poate fi prelucrate în loc.

În cadrul conferinței de presă Isán Magdolna, directoarea Asociației de Dezvoltare SIMD Harghita a raportat că în proiect au distribuit în județ 20.000 de unități, lăzi de compostare. O treime din deșeurile menajere sunt compostabile, deci este important ca cât mai mulți să aibă posibilitatea compostării. Isán Magdolna a vorbit și despre importanța cumpărării conștiente: dacă cumpărăm numai cele necesare, putem reduce semnificativ cantitatea de deșeuri pe care le producem.

Lasă un răspuns

*