Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, realizat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 și
din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Date:June 23, 2016

Caravana verde a premiat cele mai verzi localități!

În total 66 de localități din județul Harghita au fost vizitate, începând cu septembrie anul trecut, de către Caravana verde organizată de Consiliul judeţean Harghita în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Harghita (SMID).  La conferința de presă organizată marți la sediul consiliului județean din Miercurea Ciuc s-au analizat experiențele acumulate în cursul campaniei de promovare fiind premiați și câștigătorii concursului organizat cu această ocazie.

„Trebuie să colectam selectiv. Până nu ințelegem acest lucru, nu vom putea atinge scopul nostru de a plăti mai puțin pentru serviciile de salubrizare”, a declarat în cadrul conferinței de presă Borboly Csaba. Președintele Consiliului județean Harghita a menționat că, realizarea proiectului SMID este rodul unei munci de opt ani care trebuie să aibă ca rezultat o mai bună gospodărire a deșeurilor.

În continuare Barti Tihamér, vicepreședintele Consiliului județean, a prezentat pe scurt Caravana verde. După cum am putut afla, unul dintre obiectivele caravanei a fost conştientizarea gestionării selective a deşeurilor prin promovarea în rândul populaţiei a colectării selective a deşeurilor reciclabile şi  a produselor biodegradabile ale gospodăriilor.

Caravana a oferit informaţii despre modalitatea de a composta corect și a prezentat utilitatea practică în gospodării. Pe lângă aceasta, în toate localitățile vizitate au avut loc prezentări despre managementul deşeurilor, despre colectarea selectivă a  deşeurilor şi despre reciclare.

Pe parcursul caravanei s-a organizat și un concurs prin care s-au premiat primele 10 localităţi care au colectat cele mai multe deşeuri reciclabile și la care au fost invitate să participe toate localităţile din judeţul Harghita, fiind exclus Odorheiu Secuiesc, care nu participă în proiectul SMID. În cadrul vizitelor în diferitele localități, personalul caravanei a împărțit pachete cu materiale informative precum și saci menajeri, câte 600 în fiecare localitate. Participanții la concurs au colecționat în decurs de o săptămână sticlele PET în sacii menajeri şi i-au predat pe insulele amenajate special pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Localitățile câștigătoare sunt: Zetea, Sâncrăieni, Sânt-dominic, Feliceni, Merești, Mugeni, Mărtiniș, Bălan, Lunca de Jos, Lăzarea. Câștigătorii au primit câte o presă manuală de sticlă PET, diplomă cu mențiunea “Cea mai verde localitate”, și posibilitatea de a participa într-un spot radio și TV.
Consiliul judeţean Harghita a semnat în luna octombrie a anului 2013 contractul de finanţare pentru proiectul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Harghita. Valoarea contractată,  fără TVA, a proiectului este de 142  milioane de lei, finanţat în proporţie de 70,5% din fonduri europene, 14,2% din fonduri de la bugetul de stat, iar în proporție de 15,3% din fonduri de la bugetul Consiliului județean Harghita. Proiectul reinventează întregul proces al managementului deşeurilor în întregul judeţ, de la colectare până la depozitarea finală.

Lasă un răspuns

*