Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott, a 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program és
a Kohéziós Alapból társfinanszírozott, a 2014-2020-as Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében megvalósított projekt.
Date:December 16, 2019

Teljesen új hulladékkezelési mentalitást kell meghonosítani

Az utóbbi évben Romániában is téma lett, hogy a háztartási hulladék nagyon sok újrahasznosítható anyagot tartalmaz, melyek különgyűjtésével csökkenteni lehet a primér nyersanyagok, a kőolaj és a különböző ércek előállítását.

Erről szól a fenntartható fejlődés és a körkörös gazdaság gondolata is: véges a primér nyersanyagok mennyisége, és ha elfogynak számos anyagot, például műanyagot sokkal nehezebben fogunk tudni előállítani, tehát érdemes és szükséges a már meglévő anyagokat újrahasznosítani, újra felhasználni.

Ugyanakkor környezetvédelmi és egyéb okok miatt csökkenteni kell a végleges hulladéklerakóba kerülő hulladék mennyiségét is, hisz ellenkező esetben a hulladék és annak kezelése komoly problémát, nagy gondot fog okozni.

Minden lakókban tudatosulnia kell, hogy rajta is múlik, neki is tennie kell valamit ebben az ügyben, és egy teljesen új hulladékgazdálkodási mentalitást kell meghonosítani.

Fontos tudni, hogy törvény szerint nem a hulladékgazdálkodási vállalat feladata a szelektív hulladékgyűjtés, hanem a lakoké, és eljön az a pillanat, amikor ennek elmulasztása büntetéssel jár.

A Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszerben a hulladék szelektíven kerül begyűjtésére: kötelességünk megismerkedni a különböző kukaszínekkel, hogy mindenki tudja, melyikbe mi kerülhet. Ugyanakkor városi környezetben az önkéntes szelektív hulladékgyűjtő udvarok is a lakók rendelkezésére állnak majd. Ezekben 11 típusú hulladéktól szabadulhatunk meg ingyenesen.

A szelektív hulladékgyűjtés anyagi haszonnal is jár: a ki mennyit termel, annyit fizet elv alapján minél kevesebb olyan hulladékot termelünk, amelyiket a végleges lerakóba kell elszállítani, annál kevesebbet fogunk fizetni.

Az EU-ban a tagállamoknak a települési hulladék újrafelhasználásának és újrafeldolgozásának növelése érdekében a következő célértékeket kell teljesíteniük: 2025-ig 55%, 2030-ig 60%, 2035-ig 65% – ez azt jelenti, hogy az EU összes települése 2035-ig a hulladéka 65%-át újra kell hasznosítsa, vagyis ennyivel kevesebb kerül a végleges lerakóba.

Nem kis feladat, de nem is teljesíthetetlen.

 

Minden vélemény számít!

*