Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, realizat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 și
din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Date:December 16, 2019

Ne trebuie o nouă mentalitate de colectare a deșeurilor

În ultimii ani și în România a fost un subiect că deșeurile menajere conțin o cantitate mare de materiale reciclabile, care pot fi colectate separat pentru a reduce producția de materii prime primare.

Ideea dezvoltării durabile și a economiei circulare: cantitatea de materii prime primare este finită, iar dacă rămânem fără aceste materii prime, va fi mult mai greu să producem multe materiale, cum ar fi plasticul, deci este necesar să reciclăm materialele existente.

În același timp, cantitatea de deșeuri care va ajunge la depozitul final trebuie să fie redusă din mai multe motive, altfel deșeurile și gestionarea acestora va deveni o problemă majoră.

Toți locuitorii trebuie să fie conștienți de faptul că depinde și de noi, toți trebuie să facem ceva în acest sens, trebuie să adoptăm o mentalitate cu totul nouă de gestionare a deșeurilor.

Este important să știm că, potrivit legii, nu este responsabilitatea companiei de salubrizare să colecteze deșeurile selectiv, ci a locuitorilor, și va veni momentul în care se vor aplica și amenzi pentru nerespectarea acesteia.

În Sistemul de management integrat al deșeurilor din județul Harghita deșeurile vor fi colectate selectiv: este datoria noastră să ne familiarizăm cu diferitele culori ale coșurilor de gunoi, astfel încât toată lumea să știe unde și ce se poate arunca.

În mediu urban centrele de colectare prin aport voluntar a deșeurilor reciclabile vor sta de asemenea la disponibilitatea locuitorilor. În acestea putem elimina gratuit 11 tipuri de deșeuri.

Colectarea selectivă aduce și un beneficiu financiar locuitorilor: cu cât producem mai puțin deșeu, care trebuie depozitat, cu atât vom plăti mai puțin. În UE statele membre trebuie să îndeplinească următoarele ținte pentru a crește reutilizarea și reciclarea deșeurilor municipale: 55% până în 2025, 60% până în 2030, 65% până în 2035 – asta înseamnă că până în 2035 toate localitățiile din UE trebuie să recicleze 65% al deșeurilor produse.

Sarcină grea, dar nu imposibilă.

Lasă un răspuns

*