Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott, a 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított projekt.
Date:December 17, 2019

A hulladékunk egyharmada komposztálható

Háztartási hulladékunk harmada biológiailag lebomló anyagokból tevődik össze, vagyis komposztálható. Mindez azt is jelenti, hogy rögtön a harmadával csökkenthetjük a hulladékunk mennyiségét, ha különválogatjuk abból a biológiailag lebomló anyagokat, és a megfelelő eljárással komposztot készítünk belőle.

A Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszerben 20 ezer komposztáló egység került kiosztásra – vidéki környezetben, hisz ott könnyebb megoldani a szerves anyagok komposztálását, igaz, városon sem lehetetlen, ezért a megyei új hulladékgazdálkodási rendszer erre is lehetőséget teremt.

Eu-s előírás szerint legkésőbb 2023. december 31-től a biohulladékot külön kell gyűjteni, vagy pedig már a keletkezési helyén újra fel kell dolgozni, akár otthoni komposztálás formájában.

A gyergyóremetei hulladékgazdálkodási központban komposztáló állomás is épült, ide kerül majd a lakosságtól szelektíven begyűjtött biológiailag lebomló hulladék, és komposzt készül belőle.

Hozzá kell szoknunk tehát a komposztáláshoz, akár városon is, hisz jelentősen csökkenthetjük a végső lerakásra kerülő hulladék mennyiségét, és emellett értékes anyagokat is kaphatunk: a komposzt például pont olyan jó virágföldnek, mint az a föld, amit a boltból megvásárolunk.

Minden vélemény számít!

*