Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott, a 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított projekt.
Date:December 18, 2019

Kiépült Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere

2018.03.19.-én írták alá a 168-as számú finanszírozási szerződést, a Hargita megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer szakaszosítási projektjéről, egyfelől az Európai Alapok Minisztériuma, mint a 2014-2020-as Nagy Infrastruktúra Operatív Program (NIOP) Irányító Hatósága, másfelől Hargita Megye, mint Kedvezményezett.

A projekt teljes értéke, ÁFÁ-val, 40.662.138,12 lej, amelyből a jóváírható érték ÁFA nélkül 15.120.022,31 lej, amelyből 93,75% a szükséges finanszírozandó érték, ennek 85%-át az Európai Unió folyósítja a Kohéziós Alapokból, 13% az állami költségvetésből folyósított alap, és 2% Hargita Megye hozzájárulása.

A 2014-2020-as NIOP-ból finanszírozásra előterjesztett projekt a “Hargita megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere” projekt második szakasza, amely a 2007-2013-as Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programban megkezdett beruházásokat folytatatta:

  • A csíkszeredai átrakóállomás felépítése (kapacitása 40.000 t/év);
  • A korondi átrakóállomás befejezése (kapacitása 17.000 t/év);
  • A csíkszeredai szelektív hulladékgyűjtő udvar felépítése;
  • A korondi szelektív hulladékgyűjtő udvar befejezése;
  • A bekötőutak megépítése és a közművek biztosítása a Hargita megyei IHR minden létesítményéhez.

A projekt jellegzetes célkitűzéseit a NIOP célkitűzései alapján határozták meg:

  • A lerakott hulladék mennyiségének csökkentése
  • Az újrahasznosítható hulladékok alternatív nyersanyagokká való átalakításának támogatása, az újrahasznosított/ értékesített hulladékok mennyiségének növelésével
  • Tisztességes életkörülmények megteremtése egy hatékony hulladékgazdálkodási rendszer létrehozása által és egy tiszta élettér biztosítása

 

A támogatási szerződés 2019.12.31-én zárul, és ekkor kezdődik a tartósági időszaka.

Hargita Megye Tanács hamarosan versenytárgyalást hirdet a rendszer működtetésére – az új szolgáltatóknak legkevesebb öt évig kell működtetniük a megyei rendszert. A szolgáltató szakcégeket közbeszerzési folyamat során választják ki. A nyertes pályázóknak – közvagyon használati díj fizetés ellenében – egy teljesen új kiépített infrastruktúrát és modern gépeket bocsájtanak rendelkezésükre, így minden adott lesz egy modern, az EU-s előírásoknak is megfelelő hulladékgazdálkodás működtetéséhez.

Minden vélemény számít!

*