Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott, a 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program és
a Kohéziós Alapból társfinanszírozott, a 2014-2020-as Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében megvalósított projekt.
Date:November 05, 2019

Tanulmány: A románok 69%-a a természetes ételeket választja

Az 1000 mintás tanulmány kimutatta, hogy a románok 69%-a a legtermészetesebb élelmiszer-termékeket választja, 68%-uk pedig a román eredetű élelmiszertermékeket választja. Ezenkívül a románok 32%-a nyilatkozik arról, hogy hetente legalább egyszer sportol.

“A románok érdeklődése az egészséges táplálkozás iránt nem feltétlenül újdonság, de egyre inkább látható tendenciává vált olyan tényezők hatására, mint például: a hatóságok által a médiában elindított oktatási kampányok (sóval, vízzel, zsírokkal, alkoholfogyasztással kapcsolatban), egyesek kezdeményezései népszerű kiskereskedők, hogy ösztönözzék a helyi, friss vagy természetes termékek fogyasztását, a bio-kínálat vagy az egészséges alapanyagok intenzív reklámozását ”- mondta Balire Mirela, a Mind the Gap vezető partner.

Az ételek iránti figyelmet az is okozza, hogy a külön információforrások – TV-műsorok, blogok és weboldalak az egészségről, táplálkozásról, mozgásról stb. a románok 35%-a fér hozzá hozzájuk. Ezen irány megerősítéseként a románok 34%-a is étrend-kiegészítőt vesz, vagy különféle természetes kezeléseket végez a betegségek kialakulásának megelőzése érdekében.

Az egészséges életmód iránti aggodalom nem csak az étkezési döntésekben tükröződik, hanem a mozgás és a sport fontosságának tudatosításában is. Így a románok 32%-a nyilatkozik arról, hogy hetente legalább egyszer sportol, és köztük a legaktívabbak a 16 és 29 év közötti fiatalok, akik 56%-ban mozognak. A másik végén a leginkább ülő korosztály 50-59 év, csak 16%. Ezenkívül a románok 24%-a olyan eszközöket használ, amelyek segítik az alvás, a kalória-fogyasztás vagy a testmozgás minőségének ellenőrzését.

“A jó megjelenés, hűvös vágy mellett a testmozgás iránti érdeklődés kompenzálhatja a stresszes és ülő életmódot is, mivel sok órát töltnek munkahelyen és a forgalomban. A sportolás gondolata, amely nem feltétlenül állandó és nagyon szervezett, azt az érzést kelti az emberekben, hogy valamit megtettek az egészségük érdekében. Az a tény, hogy a románok egyre több sportot folytatnak, látható a népszerű versenyeknél is, amelyek valódi városi eseményekké váltak. A szobafoglalás a vállalati alkalmazottak motiválásának általános mechanizmusává vált, és a sportnak szentelt intelligens eszközök vásárlása a nagyvárosok fiataljai körében szokásos viselkedés ”- tette hozzá Balire Mirela, a Mind the Gap vezető partner.

A tanulmányt 2019 márciusában, nemzeti szinten (városi és vidéki), 1000 – 16 és 70 év közötti – mintán végezték el a CATI módszerrel, a Mind the Gap partnerségben, egy olyan társaság partnerében, amely a marketing és tanácsadás, valamint a Mia Research.

Minden vélemény számít!

*