Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott, a 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított projekt.
Date:December 12, 2019

„Elvárás, hogy kevesebbet fizessenek a lakók!”

Kiépült Hargita megye integrált hulladékgazdálkodási rendszere, Hargita Megye Tanácsa hamarosan versenytárgyalást hirdet a megye teljes hulladékgazdálkodását újraszervező rendszer működtetésére.

A projekt végét jelző sajtótájékoztatón Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának az alelnöke azt közölte, minimális elvárás, hogy olcsóbb legyen, hogy kevesebbet fizessenek a lakók a szolgáltatásért, mint most. „Három fontos szempont vezérelt: környezetünk tisztábbá tétele, hogy kevesebbet fizessenek a lakók, és hogy a továbbiakban bővíteni tudjuk a rendszer” – közölte az alelnök, majd azt tudatta, pályázni fognak a vegyes hulladék kezelésére, egy gyergyóremetei kerülőút kialakítására és komposztládák vásárlására. „Célunk, hogy a megye hulladékának minél kevesebb része kerüljön a lerakókba” – vetítette előre az alelnök.

Zólya László projektvezető arról számolt be, hogy 2020-ra 66 ezer tonna hulladékkal számolnak a megyében, aminek egyharmada komposztálható, egyharmada újrahasznosítható, és csak egyharmada, vagyis 22 ezer tonna kerülne lerakóba. „A szelektíven gyűjtött mennyiséget növelni kell” – üzente Zólya László a lakóknak, majd azt tudatta, következő lépésként közbeszerzést írnak ki a remetei lerakó és hulladékgazdálkodási központ működtetésére, illetve a hulladékbegyűjtésre és a -szállításra, és majd a licitfolyamatot követően elkezdődhet a rendszer működtetése.

Minden vélemény számít!

*