Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott, a 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított projekt.
-->

Képzés óvónők és tanítók számára

A környezet- és hulladékgazdálkodási ismeretek átadási módszertanának a részletes kidolgozása és átadása a célja annak az ötnapos képzésnek, amelyet a csíksomlyói Jakab Antal Felnőttképzési Központban tartanak a hét folyamán. A tanítók és óvónők számára zajló tréninget a Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere elnevezésű projekt keretében szervezi a megyei önkormányzat.

„Azt látjuk, hogy amikor környezetvédelemről vagy hulladékgazdálkodásról van szó, kevés olyan eszköz van a kezünkben, amivel hatékonyan át tudnánk adni az ezzel kapcsolatos ismereteket a gyerekeknek” – fogalmazott a tanfolyam keddi megnyitóján Pakot Mónika. A képzésvezető kifejtette, számára rendkívül fájdalmas látni azt, hogy a környezettudatosságra való nevelés legtöbbször abban merül ki az iskolákban, hogy például a Föld Napján felszedetjük velük más szemetét. „Az lenne a fontos, hogy megszeretessük a természetet a gyerekekkel az által, hogy eszközt adunk a kezükbe annak megismerésére. Ehhez próbálunk támpontot adni a tréning alatt, reméljük kiforrott módszertanokat sikerül kidolgozni és hazavinni” – vázolta fel a képzés célját Pakot.

A továbbiakban Zólya László, Hargita Megye Önkormányzatának projektvezetője mutatta be a 164 millió lejes összértékű, uniós támogatású integrált hulladékgazdálkodási projektet. Mint fogalmazott, ennek célja, hogy az Európai Unió követelményeinek megfelelő, korszerű és fenntartható hulladékgazdálkodási rendszert építsenek ki Hargita megyében. Mint megtudhattuk, a pályázatban a megye 66 települése vesz részt, fő beruházásai pedig a városokat érintik,illetve két nagyközséget, Korondot és Gyergyóremetét.  Zólya elmondása szerint Székelyudvarhely nem része a pályázatnak, mivel korábban magántőke bevonásával építette ki hulladékgazdálkodási rendszerét, ez pedig ellentmond az uniós elveknek. „A projekt fő eredménye az kell legyen, hogy sikerüljön meggyőzni a lakosságot, sokkal egyszerűbb a hulladékot válogatni, mint a >>pénzeket elföldelni<

A vasárnapig tartó képzéssorozaton egyébként 80 tanító és óvónő vesz részt, a csoportokban zajló foglalkozásokat öt tréner vezeti. Az öt nap során négy különböző, a környezet- és hulladékgazdálkodással kapcsolatos tematikát járnak körül a résztvevők, akik elméleti és gyakorlati képzésben egyaránt részesülnek.