Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, realizat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 și
din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
-->

Curs de formare pentru educatoare și învățători

Dezvoltarea metodologiilor de predare a cunoștințelor despre mediu și gestionare a deșeurilor este scopul principal al trainingului de sase zile care se desfășoară între 3-8 noiembrie la Hotelul Salvator din Șumuleu Ciuc. Academia pentru învățători și educători este organizată de Consiliul Județean Harghita în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în Judeţul Harghita”, proiect co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

„Având în vedere experiența anilor trecuți, putem declara faptul că nu prea avem instrumentele necesare pentru a preda copiilor cunoștințe relevante legate de protecția mediului” – a declarat marți în cadrul festivității de deschidere a academei Mónika Pakot. Îndrumătorul trainingului a explicat scopul academiei ecologice: acela de a furniza cunoștințe legate de protecția mediului, economia de resurse, sortarea, colectarea selectivă, reciclarea, compostarea deșeurilor. După cum am putut afla, țelul este de a oferi materiale informative, jocuri pentru educatori și învățători în așa fel încât aceștia să fie interesați să facă astfel de ore cu elevii. În cadrul activităților accentul se va pune pe metodologie: cum se realizează astfel de ore, ce material didactic este necesar, ce tipuri de proiecte se pot realiza cu elevii, cum se planifică aceste proiecte, ce tipuri de activități și jocuri pot fi realizate.

La festivitatea de deschidere a participat și László A. Zólya, manager de proiect în cadrul Consiliului Județean Harghita. Managerul de proiect a prezentat pe larg proiectul de mare anvergură denumit „Sistem de management integrat al deşeurilor în Judeţul Harghita” și a explicat faptul că principalul rezultat al proiectului ar trebui să fie să convingă populația că este mult mai ușor să selectezi deșeul, decât să „îngropi banii”. „Poate este șocant pentru dumneavoastră, dar trebuie știut faptul că valoarea de piață a unei tone de sticlă de plastic (PET) este mai mare decât a unei tone de grâu” – a menționat Zólya.

 În cadrul celor sase zile de training se vor discuta patru teme diferite: plante medicinale și managmentul deșeurilor, schimbările climatice și pădurile, educația și conștientizarea protecției mediului, descoperirea valorilor naturale din împrejurimile locuințelor noastre împreună cu copii. În cadrul activităților se vor distribui pachete promoționale cuprinzând câte un exemplar din broșurile și pliantele proiectului, o șapcă promoțională, un rucsac, un pix și un caiet. Academia va oferi și certificate de participare.