Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott, a 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított projekt.
-->

Székelykeresztúr

SZÉKELYKERESZTÚRI SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTŐ UDVAR

Elhelyezkedés A székelykeresztúri létesítmény a Kordaberek utcában, a szabványoknak nem megfelelő jelenlegi hulladéktároló mellett található, melyet bezárnak és begyepesítenek. Az errea célra szánt telek a város belterületének szélén található, nagysága 3000 m².

A létesítmény megközelítése A létesítményhez van bekötőút, amely viszont felújításra szorul.

Munkálatok A megye délnyugati kisvárosa, Székelykeresztúr is részesül a megyei hulladékgazdálkodási projekt beruházásaiból 4.670.000 lei értékben.

A beruházás két munkafronton történik.

  1. Az önkéntes lakossági szelektív hulladékgyűjtő udvar megépítése.

_MG_8252_MG_8254
Ez a létesítmény azért fontos, mert a város lakossága ide rakhatja le díjmentesen a háztartásában összegyűlt újrahasznosítható hulladékokat (használt gumiabroncsok, textil, elektronikai hulladékok, veszélyes hulladékok, elhasználódott bútorok stb.), ezzel csökkentve „a kapuk elé kipakolt” díjszabás ellenében elszállítandó hulladék mennyiségét, így több pénz maradhat az állampolgárok zsebében.

  1. A régi nem eu-konform hulladéklerakó felszámolása

A keresztúri emberek tudják, hogy a város háztartási hulladéklerakója nem megfelelő helyre van telepítve, hiszen egyik oldalát a Nagyküküllő mossa. Ez a tény folyamatos szennyező forrást jelent a folyónak. Ennek megszüntetése érdekében döntött úgy Hargita Megye Tanácsának vezetősége, hogy a székelykeresztúri nem eu-konform háztartási hulladéklerakót felszámolja és a helyét ökologizálja. Ez a folyamat azzal kezdődik, hogy a székelykeresztúri háztartási hulladékot átszállítják a csíkszeredai bezárásra kerülő hulladéklerakóba. Ez a munkálat elkezdődött. Keresztur foto 4.1