Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott, a 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított projekt.
-->

Tusnádfürdő

Befejeződött a nem EU-konform háztartási hulladéklerakó felszámolása

A tusnádfürdői nem EU-konform hulladéklerakót a város északkeleti bejárata előtt egy kis patak partján, völgyében alakították ki 1 ha felületen, ahol kb. 15 500 m³ háztartási hulladékot tároltak. A hulladéklerakást ezen a helyen már 2009-ben befejezték, utána pedig bizonyos ökologizációs munkálatokat is végeztek. Sajnos ezeknek az ökologizációs munkálatoknak a dokumentációi nem voltak elérhetők számunkra, és tekintettel arra, hogy az altalajvíz minőségét ellenőrző megfigyelési kutak is hiányoztak e körül a lerakó körül, az a döntés született, hogy a megyei hulladékgazdálkodási projekt keretében felszámolják ezt a lerakót.

Ez volt

Ilyen lett

A hulladékhegy felszámolásának költsége 716.000 lej. Romániában törvény írja elő, hogy az EU-előírásoknak nem megfelelő hulladéklerakókat be kell zárni vagy fel kell számolni. A Hargita Megye Tanácsa által megnyert uniós támogatású pályázatnak köszönhetően a lakosságnak nem kellett anyagilag hozzájárulnia a munkálatokhoz. Amennyiben nem sikerült volna uniós pénzeket lehívni, ez a művelet Tusnádfürdő lakosainak személyenként 436 lejébe került volna” – nyilatkozta Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

A munkálatokból hátravan még a terület ökologizálása (termőföldhordás és begyepesítés), amely egy másik szerződés tárgya.

Ezenkívül, ugyancsak a projekt keretében, Tusnádfürdőre kerül 46 darab olyan fémszerkezet, amely hozzáférhetetlenné teszi a medvék számára a hulladékgyűjtő konténereket, amelyekre igencsak nagy szüksége van a városnak.

Gyep elott