Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott, a 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított projekt.
-->

Újrahasznosítás

A hulladékok szelektív gyűjtése, újrahasznosítása és a nem újrahasznosítható anyagok ártalmatlanítása összetett hulladékgazdálkodási feladat, amelynek legfőbb célja a környezet és a természeti erőforrások védelme.

 Tegyünk együtt egy tisztább Hargita megyéért!

Mit tehetünk a fenntartható fejlődés, környezetünk tisztasága és védelme, valamint az ipari nyersanyagmennyiség csökkentése érdekében?

A papír újrahasznosítása:

13550481_ml

A papír a hulladékok hangsúlyos részét képezi, szelektív gyűjtése és újrahasznosítása viszonylag egyszerű folyamat. Egyes források szerint egy tonna újrahasznosított papírral 417 köbméter vizet, 1700 kg faanyagot, 717 kWh energiát és egyéb erőforrásokat takaríthatunk meg.

A műanyag szelektív gyűjtése és újrahasznosítása:

9032661_ml

A műanyagot számos területen és formában alkalmazzák (például: fóliák, palackok, edények, csövek, játékok stb.), a papír után ez a leggyakoribb hulladékképző anyag, az összegyűjtött hulladék hangsúlyos részét képezi. A műanyag újrahasznosításával másodnyersanyagok (granulátumok) gyártását teszi lehetővé, ezáltal többek között energiát spórolhatunk meg.

Az üveg újrahasznosítása:

7204834_ml

Az üveg az egyik legidőtálóbb csomagolóanyag. A háztartási hulladék csekély részét képezi, ám az egyik legsúlyosabb csomagolóanyag. Szelektív gyűjtésével jelentős mértékben csökkenthetjük a hulladékszállítási és lerakási költségeket. Az üveg újrahasznosításának előfeltétele a pontos különgyűjtés és a megtisztítás. Az üveg csomagolóanyagokat a gyűjtőszigeteken a kihelyezett zöld gyűjtőedénybe kell bedobni. Megfelelő módon gyűjtve az üveg csomagolóanyag 100 százalékban újrahasznosítható, és az új termék minősége szinte azonos az eredetivel.

A fém újrahasznosítása:

12198379_ml

A fémek a háztartási hulladék csekély, ám fontos részét képezik. Újrahasznosításukkal csökkenthetjük a természetes erőforrások kitermelt mennyiségét, továbbá energiát takaríthatunk meg. A fémhulladék szakszerű gyűjtésével és feldolgozásával hozzájárulhatunk a víz-, a talaj- és a levegőszennyezés csökkentéséhez is.