Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, realizat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013.
-->

Reciclare

Colectarea selectivă a deșeurilor, reciclarea și depozitarea materialelor nereciclabile și eliminarea acestora sunt etape importante care au ca scop protejarea mediul și a resursele naturale.

Județul Harghita prezintă exemplu!

Ce putem face pentru dezvoltarea sustenabilă, pentru un mediu curat și protejat și pentru scăderea cantității de materie primă?

 Reciclarea hârtiei

Hârtia se regăsește cu cea mai mare pondere în categoria deșeurilor. Colectarea selectivă și reciclarea hârtiei este un proces relativ simplu. Prin reciclarea unei tone de hârtie se economisește aproximativ 417 metri cubi de apă, 1700 kg de lemn, 717 kWh de energie și alte materiale.

Atenție! Hârtia și cartonul se colectează în recipientul albastru din insulele de colectare selectivă.  

 Reciclarea plasticului

Plasticul este un material folosit în multe domenii și apare sub diverse forme (folii, flacoane, vase, țevi, jucării etc.). După hârtie acest material este pe locul doi din punct de vedere al frecvenței deșeurilor. Reciclarea plasticului face posibilă producerea unor materii prime secundare, prin procesul de reciclare economisindu-se energie.

Atenție! Deșeurile din plastic se colectează în recipientul galben din insulele de colectare selectivă.  

 Reciclarea sticlei

Sticla este una din cele mai rezistente ambalaje. Deși formează o mică parte a deșeurilor menajere, este una din cele mai grele ambalaje. Cu colectarea selectivă a acestuia putem reduce semnificativ costurile de transport și de depozitare. Adunat în mod corect, sticla poate fi reciclată în 100%, calitatea noului produs este aproape identic cu originalul.

Atenție! Ambalajele din sticlă se colectează în recipientul verde din insulele de colectare selectivă.

 Reciclarea metalului

Metalul reprezintă o parte mică dar importantă din gama deșeurilor. Prin reciclarea lor putem scădea cantitatea surselor naturale exploatate și economisi energie. Prin colectarea și procesarea profesională a metalelor putem scădea poluarea apelor, a solului și a aerului.

Atenție! Deșeurile din metal se colectează în recipientul galben din insulele de colectare selectivă.  

 Importanța curățării materialelor reciclabile

Pentru a colecta selectiv eficient și economic energetic se recomandă următoarele:

Reciclarea hârtiilor – este important ca în recipientele albastre să nu ajungă deșeuri care conțin resturi de mâncare sau alte contaminări. De exemplu, înainte de depozitare trebuie să curățăm șervețelele, hârtiile, cartoanele de diferite resturi, daca acestea există;

Reciclarea plasticului – este important ca materialele de ambalare colectate separat să ajungă curățate în recipientul galben. De exemplu, înainte de depozitare trebuie să spălăm paharele de iaurt,  materialele de ambalare uleioase sau unsuroase.

Ce se poate produce din deșeurile colectat selectiv?

– din deșeuri din plastic – haine din fibre sintetice, umbrele, țigle, găleți, papuci, jucării din pluș, ghivece, recipiente pentru cosmetice, saci de gunoi etc.

– din deșeuri din hârtie – hârtie de ziar, cartoane, hârtie igienică, caiete, hârtie de ambalaj etc.

– din deșeuri din sticlă – sticlă în diferite culori, aditivi pentru ciment sau beton, fibră de sticlă etc.

– din deșeuri din metale – materiale de bază, piese, calorifere etc.